Asansör Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Asansör bakımı, insan hayatında kullanımı yaygınlaşan işlevsel mekanik aletler olan asansörlerin belirli zaman aralıklarıyla kontrollerinin yapılmasıdır. Hızlı ve tempolu hayat akışında asansörler hayatımızı kolaylaştırmakta ve hızlı ulaşımı sağlamaktadır. Asansörler insan yaşamı, yük taşınması, hasta taşınması, araç taşınması gibi önemli yerlerde kullanıldıkları için herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına asansörler için oluşturulmuş standartlara ve yönetmeliklere uygun hareket edilmeli, yenilikler uygulanmaya başlanmalıdır. Asansörlerden kaynaklı olumsuzlukları en aza indirmek için yönetmelikler asansör bakımını zorunlu hale getirmiştir. Bundan dolayı da asansör bakımında bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kullanılan ekipmanlar iyileştirilmeli, standartlara uygun malzeme ve boyutlarda olmasına özen gösterilmelidir. Asansörler ayda bir defa bina sorumlusu eşliğinde bakıma alınmalıdır. Asansör bakımı, yetkili servis ve bakım belgesine sahip asansör firmaları tarafından yapılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Asansörün bakımı, bina sorumlusunun bakım sözleşmesi imzaladığı asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılmalıdır.
- Asansörü oluşturan tüm aksam ve parçaların bakımı güncel TS EN 13015: Asansör ve Yürüyen Merdivenlerin Bakımı, Bakım Talimatları İçin Kurallar standardında belirtilen gerekliliklere göre yapılmalıdır.
- Asansör kuyusunun, asansör kabinin üst kısmı ve makina dairesi temizlenmeli
- Her bakımda asansörün kapı kilitleri kontrol edilmeli
- Asansör kapı camlarında kırık ya da çatlama olup olmadığı kontrolü edilmeli
- Asansör raylarının yağlanması yapılmalı
- Paraşüt fren sistemi kontrol edilmeli
- Makine motorunun yağ seviyesine bakılmalı eksikse yağ seviyesi tamamlanmalı
- Kat ve kabin butonları test edilmeli
- Regülatörler, asansörün halatları kontrol edilmeli
- Asansör kabin içindeki güvenlik düğmelerinin çalışır durumda oldukları test edilmelidir.